Jakten på det perfekta blodsockret

31 January, 2016

 

Alla vi med diabetes strävar efter att hålla blodsockret på en normal nivå, mellan ca 4-8. Det är fruktansvärt svårt, nästan ett omöjligt uppdrag utan bra hjälpmedel (vilket långt ifrån alla tyvärr får), men det är en nödvändig strävan. Inte för att svängningar orsakar komplikationer, vilket inte finns evidens för, utan för att man dels blir trött av berg-och-dalbana-svängningar, dels vill vi kapa toppar och undvika djupa bottnar för den akuta faran detta kan innebära.

Sorgligt nog späs myten om att alla friska konstant har ett normalt blodsocker om ca 5 mmol på av en del kostfanatiker med tvivelaktiga syften. Det är absolut sant att det ligger däromkring majoriteten av tiden, för en del, men inte som en konstant rak linje utan avvikelser och för alla människor. Tvärtom finns, även om det inte är välstuderat, ett par studier (se nedan) som visar att även om friska inte får hypoglykemier eller hyperglykemier i den utsträckning vi med diabetes får det, så varierar blodsockret ändå. Vi vet att motregulationen med främst insulin och glukagon, som justerar detta upp och ned, sker snabbt. Men vi vet även att friska har oscillerande insulinfrisättning, tänk pulsativ fast inte riktigt så. Likt allt varierar även detta.

Jag har sett många CGM-kurvor från friska över 1-2 dygn, igår i en Engelsk grupp jag är med i dök en man upp som testat sin Freestyle Libre under 2 veckor på en frisk. Personen har ätit och levt, enligt egen utsago, som en ”typisk Engelsman”. Dessa kurvor ser precis ut som alla andra jag tidigare sett, liksom de gör i studier. Snittet är bra, och ja, stor del av tiden ligger det bra, men inte en rak linje med konstant 5 mmol.
Flera reflektioner.

– Notera att blodsockret håller sig förhållandevis stabilt men att denna person ändå avviker vid flera tillfällen. Jul och möjligen lite ledighet eventuellt, men ändå inget unikt.
– Personen har som högst ca 11 mmol (mer om detta nedan).
– Nattetid varierar det inte så mycket, vilket ofta är fallet.
 

FB_IMG_1454231397750 FB_IMG_1454231404718

 

Än mer intressant förstås att titta på en av de studier som faktiskt finns med kontinuerlig kontroll av blodsockret på friska människor. Denna studie kom 2010, så den har ett par år på nacken, men tillika är det den största jag läst (80 friska personer), över en period om 12 veckor. Studien utfördes på tio platser i USA, Europa och Afrika. Personerna fick inte ha ett fastevärde över 5,4 mmol och de hade ett HbA1c i snitt om 5,2% DCCT, dvs 33,3 mmol.

Studien fann att i princip alla deltagare någon gång gick över 7,8 mmol i blodsockervärde, och mediantid som spenderas där var 26 minuter. Det intressanta med studien är att vi tidigare sett många komma över 7,8 mmol vid ett glukostoleranstest, men mängden glukos är då stor, i studien var det ”vanlig föda” som gav detta resultat. En av tio nådde så högt som 11 mmol, dvs vad som definieras som en gräns för diabetes, vilket en del av personerna absolut kan ha haft annalkande. Det är inte heller eftersträvansvärt att ligga på 11 mmol, diabetes eller ej, men detta visar att alla människor definitivt inte har konstant 5 mmol, i alla lägen. Studien här.

Om ett enskilt värde på 11 mmol, hos personer som aldrig visar sig utveckla diabetes, eventuellt har någon skadeverkan vet vi inte. Att kroniskt gå med förhöjda värden, dvs oupptäckt diabetes, vet vi dock kan vara skadligt på sikt. Mitt syfte med denna text är att försöka visa hur det ser ut hos friska, dvs alla vi med diabetes strävar efter att ligga på bra värden hela tiden. Jag själv är ett mycket stort kontrollfreak till exempel. Alla mål, behandling, hjälpmedel och regim av insulin, skall alltid diskuteras med behandlande läkare, och kost med dietist. Men snälla lyssna inte på de som hävdar att vi måste ligga konstant på 5 mmol och äta någon magisk kost som eventuellt möjliggör detta, vi måste ha rimliga mål och hur nå dit, kan ingen utomstående tala om för oss. Bara vi själv tillsammans med vår läkare. Det är en #skitsjukdom och ibland borde även vissa fanatiker som själva har diabetes och sprider skrämselpropaganda själva #öppnaögonen. Det är nog svårt att hantera sjukdomen utan skuldbeläggande eller tomma löften, det finns inga genvägar.

 

 

Blodsocker Insulin
Warning: Undefined variable $post in /customers/0/d/2/diabethics.com/httpd.www/wp-content/themes/diabethics/inc/diabethics_functions.php on line 138 Warning: Attempt to read property "ID" on null in /customers/0/d/2/diabethics.com/httpd.www/wp-content/themes/diabethics/inc/diabethics_functions.php on line 138