50 shades of diabetes
Today the 14th of November it´s the World Diabetes Day, established but International Diabetes federation in 1991 (1). The date Read more
Nedan är inte någon analys av någon enskild studie på aspartam. Detta är en sammanställning av myndigheters och organisationers rekommendationer, samt ett par artiklar från människor med kunskap inom nutrition och kommentarer kring specifika studier. Allt nedan har jag delat på min Facebook många gånger, samt i slutna forum, men delas det vidare följer inte alla källor med så här samlar jag allt på ett ställe. Detta är inte mina personliga åsikter, detta är vetenskap. Larm om sötningsmedel går mest hela tiden, särskilt om aspartam, och så även nu. Observera att flera av artiklarna nedan har enormt med studieunderlag och rekommendationer är baserat på detta. Vill man inte äta/dricka aspartam behöver man givetvis inte, det är ett personligt val. Många vill dock det då det är bättre alternativ än socker, inte minst är det fantastiskt bra för oss med diabetes som ibland vill ha annat än vatten.
Viktigt att känna till. Tidigare följde Livsmedelsverket i Sverige WHO’s rekommendationer men sedan många år EFSA. EFSA är EU’s livsmedelsmyndighet. Deras rekommendationer kring aspartam är dock de samma, vi kan inta 40 mg/kg kroppsvikt dagligen (1). Räkneexempel: jag väger 76 kg och kan inta 3040 mg/dag. Ingen dryck får enligt lag innehålla mer än 600 mg/liter färdigblandad dryck. Tillverkarna är inte skyldig att uppge mängden, men ponerar vi att de har max tillåtet kan jag exempelvis inta 5 liter dryck med aspartam. Dagligen. Det extremt viktiga är:
1. ADI, accepterat dagligt intag har alltid en gigantisk marginal, se nedan.
2. I fallet aspartam är maxnivån inte satt med risk för cancer, utan för att vissa studier har på möss sett påverkan på hjärnans signalsubstanser. Detta med de mycket stora nivåer som alltså nämns nedan.
3. Högst sannolikt har ingen tillverkare max tillåten mängd aspartam i sin dryck.
Det finns inget enskilt livsmedel/ämne/produkt som är mer forskat kring än just Aspartam, dessutom i 35 år. När EFSA 2013 gjorde en översyn av vetenskapliga läget gick de igenom alla studier som publicerats på aspartam från 2002, inklusive ännu icke publicerade. Totalt 600 studier/artiklar. Både EFSA och WHO har fortsatt en liberal hållning till Aspartam. Här är EFSA´s rek för EU, observera att det finns närmast oändligt med länkar och dokument vidare 2. Här kort om den stora genomgången de gjorde 2013 3.
Här smulas de flesta fördomarna sönder, från Sahlgrenska av enligt uppgift en av Sveriges främsta dietister. Mycket bra sammanfattat på ett begripligt sätt 4.
FDA (USA’s läkemedels- och livsmedelsmyndighet). Observera att siffran gällande studier vs vad EFSA fann antagligen beror på genomgång vid olika tidpunkter eller också troligt, att EFSA här gjorde ett mer grundligt arbete, 5.
Amerikanska cancerfonden. Viktigt:
“The ADI is set to be about 100 times less than the smallest amount that might cause health concerns, based on studies done in lab animals.” (FDA har marginellt högre accepterat dagligt intag än EFSA, FDA säger 50 mg/kg kroppsvikt dagligen vilket alltså fortsatt är gigantisk marginal). Här 6.
Flera bra artiklar av Jacob Gudiol; 7, 8, 9.
I juni 2018 publicerades en systematisk översikt/meta-analys om sötningsmedel eventuella påverkan på glukos, i European Journal of Clinical Nutrition. Den inkluderar 29 studier varav 11 med aspartam, 12 med sackarin, 3 med stevia och 5 med sukralos. Ingen påverkan på blodsockret, dvs helt i linje med tidigare publikationer. Studien har open access här 10.
Precis som nämns i flera av artiklarna inklusive den från Livsmedelsverket kan aspartam vara farligt för de som har den allvarliga sjukdomen fenylketonuri, eller PKU. Tester för PKU ingår i PKU-testet som görs på alla barn som föds i Sverige, ett test där en mängd andra sjukdomar ingår.
Referenser.